"Când dai, la început dai din ceea ce ai, apoi, de la un moment dat, dai din ceea ce ești." Părintele Arsenie Boca

duminică, 22 decembrie 2013

"ACUM... DE CRĂCIUN!"


UN FEL DE BILANȚ AL ACȚIUNII "ACUM... DE CRĂCIUN!", DIN 21 DECEMBRIE, ADĂPOSTUL DE FEMEI BERCENI

În locul în care este atâta durere și suferință am simțit atingerea îngerilor. Am mai avut sentimentul acesta doar în urmă cu doi ani, când am intrat pentru prima oară într-un salon în care erau copii bolnavi și am cunoscut-o pe Marcela, o tânără care nu vedea și suferea de cancer.

Aseară am cunoscut o lume nouă, o lume în care am văzut chipuri rătăcite, chipuri pierdute sau măcinate de boală, suflete în suferință, dar și ochi blânzi, dureros de lucizi, destine destrămate de oameni sau de neputință, vieți pierdute, mame îndurerate, bătrâne uitate de nepoți sau fii, mame alungate de acasă chiar de cei cărora le-au dat viață...

Zeci de povești, unele care bat filmul. Am văzut lacrimi și zâmbete, într-un amestec pestriț. Sunt chipuri care nu mai pot parcă nici să plângă. Sunt fețe care s-au înseninat pentru că au primit o floare. Sunt suflete pe care ai putea să le descoperi dacă ai puterea să dai la o parte zidul dur pe care l-au ridicat, după ce și-au pierdut orice fărâmă de încredere în cei din jur. Sunt și suflete bolnave care nu au nevoie de altceva decât de o simplă îmbrățișare. Dar și chipuri senine, pline de lumină. Femei care au pierdut tot, dar nu și sufletul. 

Am simțit nevoia lor acută de afecțiune. De îmbrățișare, de o mână strânsă cu dragoste. Nevoia lor de-a fi ascultate, iubite. 

Cred că niciodată nu vom cunoaște cu adevărat cine este cel care dă și cine, cel care primește.

Au fost chipuri care m-au impresionat. Gesturi care mi-au tăiat respirația. Lacrimi ascunse sub colțul unui batic. Bătrâne care erau gata să sărute mâinile tinere ale spiridușilor sau ale lui Moș Crăciun, în semn de mulțumire.

Corul bisericii Mihai Vodă, împreună cu părintele diacon Florin Nica le-a colindat, în chip minunat, pe femei. Le-a vestit prin colind Nașterea Mântuitorului. La un moment dat, glasurile s-au împletit. Femeile au început și ele să colinde. Unele s-au emoționat. Altele s-au bucurat. Au cântat cu toată gura, gălăgios. Dar mai ales, cu toată inima. Fiecare după trăirea sa. Pare paradoxal, dar oamenii care au fost dezamăgiți de oameni își pun mai mult nădejdea în Dumnezeu. Asta am simțit. Că multe dintre acel suflete SIMT și CRED. Și au știut că tot ce s-a întâmplat aseară, acolo, e o formă de iubire.

Trei lucruri mi-au rămas în inimă.

Mai întâi am asistat la regăsirea unei mame. Cătălina Ionescu, unul dintre spiridușii moșului a fost zilele trecute la adăpost, ca să ducă fructe pentru acțiune și a aflat că de câteva zile a fost adusă în centru o bătrână, care ține în brațe un ursuleț de pluș și care nu își amintește decât că o cheamă Lenuța. Cătălina a pus pe facebook fotografia bătrânei (fotografia a fost distribuită de mii de ori) iar o prietenă de-a familiei acesteia care locuiește în Franța a văzut-o și i-a anunțat rudele. Aseară, mama și nepotul doamnei Lenuța au ajuns la adăpost și au luat-o acasă.

Apoi mi-a rămas în inimă tanti Maria. Suferă de cancer osos și este în cărucior. Unul dintre băieții săi a murit împușcat la Revoluție. Era student la Timișoara. Al doilea trăiește, dar a uitat-o. Tanti Maria se va boteza ortodox. A visat-o pe Maica Domnului și a decis să facă acest pas, chiar înainte de ziua ei de naștere. Tanti Maria este născută pe 25 decembrie, în prima zi de Crăciun.

Câteva dintre femei nu au putut să urce în sala de mese pentru că sunt bolnave. Printre ele este și tanti Mioara. A fost toată viața florăreasă. Are peste 80 de ani, dar i-ai da vreo 60. Și-a pierdut unicul fiu în urmă cu doi ani. Și pe el, și pe nora sa. A avut o presimțire sumbră în ziua aceea. O groapă urâtă îi înghițea pe cei doi. Munceau în Centrul Vechi iar schela pe care se aflau s-a prăbușit. Au fost înghițiți de pământ. Au lăsat în urmă trei fetițe. Cea mică are doar cinci ani. Nu știe nici acum că părinții ei au murit. Pentru ea, părinții sunt plecați în străinătate, iar bunica, adică tanti Mioara, la spital. Cele trei fete sunt acum într-un centru de plasament. Tanti Mioara stă iarna în adăpost ca să strângă bani pentru ca la vară să poată cumpăra flori, să-și întrețină nepoatele. Cu lacrimi în ochi ne-a povestit cum a vrut să-și ia viața când i-a murit fiul. Dar Dumnezeu a avut un alt plan. Și a salvat-o. Iar tanti Mioara luptă acum pentru nepoatele ei. Era fericită că a primit daruri de la Moș Crăciun pentru că ne-a spus că le va duce nepoatelor.

M-am bucurat mult pentru că aseară ne-au fost alături foarte mulți spiriduși. Unii ne sunt prieteni și ne-au ajutat și la alte acțiuni. Pe alții i-am cunoscut abia acum. Am împărțit cu toți, bucuria de-o clipă. Bucuria că suntem acolo și că putem dărui un zâmbet.

Mi-e greu să mă gândesc ce se va întâmpla cu sufletele pe care le-am cunoscut aseară. Aceste femei pot sta în adăpostul Primăriei Capitalei doar iarna, pe timpul nopții. Vara, se întorc prin parcuri, prin scările de bloc, prin casele părăsite, adică pe acolo unde pot găsi un loc să doarmă. Cred că ar fi ideal ca proiectul Primăriei Capitalei să se poată extinde și pe timpul verii (înteleg că există un astfel de demers).

DARURILE:

Sfântul Nicolae și Sfântul Efrem cel Nou ne-au ajutat să mergem cu brațele pline la aceste femei. Am pregătit 200 de pungi pentru femeile care dorm în adăpost (câte două pungi pentru fiecare). Fiecare femeie a primit următoarele produse: o prajitura casei cu vanilie si fulgi de ciocolata, o prajitura casei cu mere confiate,  un pachet de biscuiti alka casei caramelizati cu scortisoara, o prajitura casei vanilie si capsuni, o pungă de toortizi cu sare, un croissant cu lamâie si vanilie, un croissant cu cacao, o punga de napolitane alfers cacao si lapte glazurate, o punga de napolitane alfers cafea si frisca, o jumătate de cozonac, o pungă de cafea gold mocca amestec macinata, o prăjitură măgura, o eugenie, un plic de ciocolată caldă, 2 plicuri de cafea 3 in 1, o perie de păr, un deodorant roll-on Nivea, o ciocolată cu lapte Milka, o figurină de ciocolată Moș Crăciun, două iconițe și un Acatist al Maicii Domnului, un săpun FA, o cremă de gălbenele, o pereche de șosete, o pereche de mănuși, o garoafă, trei fructe (banană, măr, portocală). Pe mese, spiridușii au pus brioșe, cornulete și suc.

În luna ianuarie vrem să mai cumpărăm pentru ele, în funcție de nevoile concrete care vor exista atunci în adăpost, mai multe produse, din sponsorizarea primită de la firma Optiblu.

SPIRIDUȘII MOȘULUI CARE AU FOST PREZENȚI LA EVENIMENT:

Carmen și Paul Coadă, Adriana Dumitru (care a făcut fotografii minunate), Adriana (http://adriana-dardindar.blogspot.ro/), Laurențiu Halipa, Adrian Ambrozie și Ilinca (cel mai tânăr spiriduș), Livia Serbănescu și Take, Monica Tofan și soțul ei, Raluca Elena Anghel, Daniela Popescu, Cătălina Ionescu, Stancu Valentin (Moș Crăciun), părintele diacon Florin Nica și șapte colindători din corul bisericii Mihai Vodă, doamna Iuliana Popescu (din partea DGASMB), doamna Ionela Sudițeanu și domnul Mihai Făgădaru (din partea Adăpostului de Femei), Daniela Corina Chircu, Dana Logofătu, Cristina Cvinda, Elvira Marinescu și soțul ei, Alice Paraschiv și Andrei Constantin, Roxana Mirescu, Elena Varteniuc (dacă am uitat pe cineva, să-mi fie cu iertare).

MULȚUMESC:

Sponsorului Optiblu (http://www.optiblu.ro/), Cosmina Simiean Nicolescu (Director Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti), Iuliana Popescu (DGASMB), Mihai Făgădaru si Ionela Suditeanu (Adăpostul de Femei), Alice Andreea Paraschiv şi Andrei Constantin, Cătălin şi Codrina Ioniţă, Cătălin Imad, Catalina Ionescu, Mirela Stănculea, Parauan Mihaela şi echipei Zara AFI Cotroceni, Maria Denisa Calini, Livia Serbănescu şi Take, Maria Coman, Alina Diguta, Stela Pirvu, Roxana Niculai, Oana Manea, Dan Constantinescu, Serban Liana Andreea, Dobre Mihaela, Adriana Dumitru, Daniela Corina Chircu, Carmen si Paul Coada, Elvira Marinescu, Adriana (http://adriana-dardindar.blogspot.ro/), Flori Laibăr si firmei Alka România (http://www.alkagroup.ro/), Daniela Stroescu, Lavinia Petruescu, Cristina Niculescu, Palade Roxana, Mari Flori Spanu, Raluca Elena Anghel, Monica D. (prietena Iulianei Badea), Elena Varteniuc, Florin Nica şi corului bisericii Mihai Vodă, Adriana Pava, Intact Media Academy (http://www.intactmediaacademy.ro/), Liana Serbanescu, Dana Logofatu, Roxana Burtica, Adrian Ambrozie, Monica Tofan, Smara Hrimiuc, Daniela Popescu, Roxana Mirescu,  Ramona Copil, Raluca Dobrinescu, Alexandru Serbu, Dana Naghiu, Marian Ana Emilia, Sorina Aioanei, Simona Irimia, Brindusa Miron, Mari Malinescu, Smara Hrimiuc, Cristina Cvinda, Laurentiu Halipa, Daniela Corina Chircu, Mihaela Dobre, Ioana Alexandru, Dorina Coroama (Dacă am omis pe cineva de pe listă, să-mi fie cu iertare. Vă rog să-mi dați de veste ca să completez lista).

CE AR MAI FI DE SPUS:

Dacă doriți să le ajutați pe aceste femei lista este deschisă. Dacă aveți haine pe care nu le folosiți le puteți duce direct în centru. Adăpostul se află în curtea Spitalului de Geriatrie Sfântul Luca de pe Șoseaua Berceni nr 12. Intrarea se face din Aleea Moldovița. Vă mulțumim tuturor!

Mai multe fotografii de la această acțiune puteți să vedeți pe pagina de facebook a asociației.
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.367668533377784.1073741835.345510178926953&type=1

Nicoleta Tintea (Moraru)
Presedinte Asociatia "Sfântul Nicolae și Sfântul Efrem cel Nou"


Darurile
Regăsire. În stânga: Cătălina Ionescu, "îngerul" lui tanti Lenuta. În dreapta: fiică și mamă
Uneori rugăciunea nu are nevoie de prea multe cuvinte

Părintele diacon Florin cu tanti Maria
Tanti Maria a primit ceea ce își dorea, un paraclis al Maicii Domnului 
Flori pentru femeile străzii 











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sharing is caring