"Când dai, la început dai din ceea ce ai, apoi, de la un moment dat, dai din ceea ce ești." Părintele Arsenie Boca

joi, 6 februarie 2014

Să ajutăm un tânăr de 22 de ani să meargă din nou

Cristian cu mama sa

Îmi amintesc ce mi-a spus o prietenă care a rămas paralizată parţial, chiar la prima întâlnire, când am cunoscut-o: "ceea ce pierde omul fizic, se compensează psihic, mental". Aceste cuvinte mi-au rămas întipărite în cap, mult timp.

Mi-am amintit de ele zilele trecute, când l-am cunoscut pe Cristian Radea, un tânăr de 22 de ani care a rămas paralizat în urma unui grav accident de circulaţie care a avut loc în urmă cu doi ani. Era în timpul serviciului, pe un motoscuter iar un autobuz i-a tăiat calea.

Aparent, Cristian a pierdut tot. A stat în comă indusă mai bine de două luni, a trecut pe lângă moarte de câteva ori, a suportat cinci operaţii grele.

În urma accidentului, Cristi a rămas paralizat de la piept în jos. De doi ani a învăţat să ia totul de la capăt. Cu multe tratamente, şedinţe de kinetoterapie şi medicamente.

Îi ţine de urât un papagal, Cocolino care îi cântă, ori de câte ori, Cristi îi vorbeşte cu dragoste. Cristi are doi părinţi minunaţi. O mamă blajină, mereu cu ochii înlăcrimaţi dar cu cuvinte ce înmoaie inima oricui. Şi un tată sufletist, gata să-ţi sară mereu în ajutor.

Cristi a pierdut a pierdut în special libertatea de mişcare. Ce a pierdut fizic s-a compensat pe plan sufletesc. Cristi a pierdut numai aparent. După accident, el s-a recâştigat pe sine, începând din ziua în care un preot tânăr i-a deschis uşa casei şi a început să-i pună în inimă cuvântul lui Dumnezeu.

"Înainte de accident eram un rătăcit", mi-a şoptit Cristi cu glas molcom, rar, ca şi când timpul nu s-ar mai grăbi nicăieri.

Demult nu am mai văzut un om atât de luminos. O privire aşa blândă şi bună.

Dar lupta este uriaşă. Este o luptă pentru viaţă. Este o luptă în care-i sunt alături prietenii sfinţi - Sfântul Nicolae, Sfântul Nectarie, Sfântul Efrem cel Nou, Sfântul Luca al Crimeei...
Cea mai bună performanţă de până acum, pentru Cristi este aceea că poate sta, timp de două ore, într-un scaun cu rotile. Îşi poate folosi mâinile... Recuperarea este de lungă durată iar costurile sunt imense.

5000 de lei pe lună. Atât costă doar tratamentul şi şedinţele de kinetoterapie (Cristi face zilnic şedinte de kinetoterapie).

Am reuşit să cumpărăm prin asociaţie, câteva medicamente pentru Cristi (unguent Bepanthen - 2 buc., servetele umede - 2 buc., vitamax - 4 cutii, alanerv -3 cutii, omez - 2 cutii, lyrica - 4 cutii, lyoresal - 2 cutii, prozac - 1 cutie, vitamina C - 2 cutii, pampers Seni nr 3 large - 3 baxuri, aleze - Seni 60-90, 3 baxuri mari) în valoare de 1219.23 ron. Medicamentele acoperă nevoile doar pentru două, trei săptămâni.



Cristian are nevoie de mult mai mult ajutor. Şi-l merită cu prisosinţă.

Tratamentul său zilnic este format din:

alanerv - 2 pastile pe zi /7 ron
ranitidina - 1 / zi /1 ron
gabaran - 5 /zi /7 ron
aspenter - 1 /zi /1 ron
lioresal - 4 /zi /4 ron
pampers - 10/zi/noapte 35 ron
aleze - 5 /zi /10 ron
padolten - 1/zi /1 ron
vitamina C - 1/zi 1 ron
miolastan - 1 / zi 1ron
Kineto-terapie 100 ron
Zilnic total: 169 ron
Total lunar: 5.070 ron

Dacă doriţi să contribuiţi la acest drum, al recuperării sale fizice orice ajutor este binevenit. Cristi urmează să treacă printr-o nouă operaţie, pentru scoaterea tijei de la şold. Intervenţia va avea loc în clinica Regina Maria, pentru că acolo a avut loc ultima intervenţie (operaţia a avut loc la privat pentru că medicii din spitalele de stat nu s-au încumetat să intervină). Doar operaţia va costa 2500 ron.

El are nevoie şi de prieteni, de oameni dispuşi să-l viziteze din când în când, având în vedere că stă numai în casă.

Se pot face donaţii în contul:

RO76RZBR0000060011712648, deschis la Raiffeisen BANK, pe numele Radea Viorel (tatăl lui Cristian).

Îl puteţi suna pe Cristian pe numărul: 0737212731

Mai multe detalii şi informaţii puteţi găsi pe blogul său http://radeacristian.blogspot.ro/ sau pe pagina sa de facebook
https://www.facebook.com/pages/Radea-Cristian/1404690376415220

Aici puteţi să ascultaţi un reportaj de la Radio Trinistas, despre povestea acestui tânăr învingător.
https://www.facebook.com/photo.php?v=683611265005259&set=vb.1404690376415220&type=2&theater

Vă mulţumim tuturor!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sharing is caring